Mordet på Anna Lindh

Den 10 september 2003 blev Anna Lindh, Sveriges utrikesminister, brutalt attackerad och knivhuggen på varuhuset NK i Stockholm. Hon avled dagen efter på Karolinska sjukhuset på grund av sina skador.

Mijailo Mijailović, en 24-årig man med psykiska problem, greps och dömdes senare till livstids fängelse för mordet. Hans motiv var inte politiskt, och han hävdade att han agerat ensam och impulsivt.

Mordet på Anna Lindh skakade Sverige djupt. Hon var en populär politiker och en stark förespråkare för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet. Jakten på mördaren och det efterföljande förfarandet följdes noga av media och allmänheten. Hennes död ledde också till en ökad debatt om säkerheten för offentliga personer i Sverige.

Efter mordet på Anna Lindh infördes skärpta säkerhetsåtgärder för svenska politiker. Debatten om behovet av livvaktsskydd för offentliga tjänstemän intensifierades, och säkerheten vid offentliga evenemang förbättrades avsevärt. Mordet på Anna Lindh har också påverkat hur säkerhetshantering utförs. Händelsen belyste vikten av snabba och effektiva insatser vid våldsamma incidenter och har påverkat hur säkerhetspersonal utbildas.

Anna Lindhs minne hedras idag genom flera initiativ och organisationer som fortsätter hennes arbete för fred, mänskliga rättigheter och internationell solidaritet. Hennes mord påminner om vikten av att skydda offentliga tjänstemän och upprätthålla ett samhälle fritt från våld.

Anna Lindh

Kortfattad kronologi

  • Anna Lindh var utan livvakter när hon attackerades i varuhuset NK i Stockholm den 10 september 2003. Angriparen överraskade henne och knivhögg henne flera gånger. Hon fördes snabbt till sjukhus, men hennes skador var för allvarliga, och hon avled tidigt nästa morgon.
  • Svensk polis inledde en omfattande utredning och efterlyste information från allmänheten. Mijailović identifierades med hjälp av övervakningskameror och DNA-bevis från brottsplatsen.
  • Mijailo Mijailović greps den 24 september 2003. Under förhör erkände han mordet men uppgav att han agerat utan förvarning och motiv.
  • Rättegången inleddes den 14 januari 2004. Mijailović dömdes den 23 mars samma år till livstids fängelse för mordet på Anna Lindh. Domen bekräftades i högre instans, och hans ansökan om benådning avslogs senare.

Attacken

Attacken

Under eftermiddagen den 10 september besökte Anna Lindh Gallerian och varuhuset NK i centrala Stockholm tillsammans med sin väninna Eva Franchell. Lindh skulle delta i en tv-sänd utfrågning samma kväll och ville köpa något nytt att ha på sig.

Lindh köpte en tröja i Gallerian, innan de gick vidare till NK. De anlände till NK strax efter klockan 16:00 och tog första rulltrappan upp till andra våningen, där de gick runt på damavdelningen.

Lindh befanns sig i butiken Filippa K och tittade på en kavaj när gärningsmannen rusade in, kastade sig över henne och knivhögg henne i buken och på armarna. Franchell skrev och slog på gärningsmannens vänstra underarm, vilket fick honom att släppa greppet om Lindh. Lindh föll ihop på golvet och gärningsmannen tittade snabbt på Franchell innan han snabbt lämnade butiken.

Hela förloppet var mycket snabbt; det skedde klockan 16:13-16:14.

Första hjälpen

En man som sett överfallet gav första hjälpen och sa åt en expedit att ringa efter ambulans. Lindh var då fortfarande vid medvetande och bad sin vännina att ringa Lindhs make. När ambulanssjukvårdarna anlände till platsen hade Lindh förlorat så mycket blod att blodtrycket var lågt och hon var på väg in i ett chocktillstånd. Hon blev medvetslös, men vakande igen efter att ha fått syrgas och dropp. Ambulansen med Lindh och Franchell lämnade Hamngatan klockan 16:33 och anlände till till Karolinska sjukhuset klockan 16:39.

Gärningsmannen avlägsnar sig från brottsplatsen

Samtidigt som personer i butiken försökte hjälpa Lindh sprang gärningsmannen nedför rulltrappan till gatuplan, och i rulltrappan antingen tappade eller släppte han den kniv han använt vid attacken. Ett vittne tog hand som kniven och med hjälp av en expedit slogs den in i silkespapper för att skyddas.

Gärningsmannen lämnade NK och fortsatte uppför Regeringsgatan, där han slängde knivslidan i en papperskorg. Han gick därefter in i gallerian i Salénhuset och slängde där sin keps i en papperskorg, varpå han gick in i en frisersalong och ville bli klippt, men det fanns inte ledig tid.

Gärningsmannen tog en taxi från Dramaten till sin mammas lägenhet i Tullingen. Väl framme gick han upp och berättade för sin mamma vad han gjort. Med lite kläder i en väska och 3 000 kronor gick han tillbaka till taxin och åkte vidare till Hovsjö utanför Södertälje.

I ett skogsområde i närheten av Hovsjö centrum bytte han kläder och försökte elda upp de gamla. När det inte lyckades gömde han väskan med de gamla kläderna under en gran.

Resten av kvällen besökte gärningsmannen en bekant i Hovsjö och tittade på TV:s nyheter.

Lindhs skador och död

När Anna Lindh ankom till sjukhuset konstaterade man att hon var allvarligt knivskuren i bröstet, buken och armarna, hade förlorat mycket blod och visade tecken på inre blödningar. Hon opererades direkt och fick omfattande blodtransfusioner. Hennes lever och flera stora blodkärl i buken var skadade och blödde ymnigt. Bland annat hade kniven gått genom levern och stuckit hål på portådern.

Operationen pågick från ungefär klockan 17 till klockan 20, då man tog paus för att låta henne vila. Ungefär en timme senare fortsatte man operera eftersom blödningarna fortfarande var mycket allvarliga. Först sent på kvällen lyckades man få stopp på blodflödet.

Under natten stabiliserades cirkulationen, och klockan 3 angav två av läkarna att hennes tillstånd nu var kritiskt med stabilt, och blödningen bedömdes vara under kontroll. Totalt hade hon fått 80 liter blod sedan attacken.

Klockan 04:30 försämrades Lindh hastigt på grund av blödningschock. Trots omfattande insatser gick hennes liv inte att rädda utan hon avled klockan 05:29.

Gärningsmannen grips

Dagarna efter mordet bodde gärningsmannen, Mijailo Mijailović, hos en kamrat och dennes sambo i en lägenhet i Solna. Under helgen sökte han hjälp på Huddinge sjukhus för sömnsvårigheter och hallucinationer.

Kamratens sambo tyckte att Mijailović betedde sig konstigt. Den 16 september vägrade Mijailović att lämna lägenheten varpå kamraten ringe polisen, som körde Mijailović till S:t Görans sjukhus. På kvällen nästa dag kontaktade kamraten polisen och uppmärksammade dem på att Mijailović var lik den person som synts på de bilder från NK som cirkulerat i media. Polisen hämtade avklippt hår från lägenheten i Solna för att jämföra med hårstrån i den keps som gärningsmannen gjort sig av med. Det fanns också blod på mordvapnet att jämföra med.

För att kunna göra en jämförelse med Mijailovićs DNA hämtade man genetiskt material från biobanken PKU-registret, ett mycket kontroversiellt beslut.

Den 24 september meddelade Forenisc Science Service i Birmingham, Storbritannien, att de hittat DNA från två personer på kniven: Anna Lindh och Mijailo Mijailović. Samma dag greps Mijailović av nationella insatsstyrkan i lägenheten i Tullingen och fördes till Kronobergshäktet. Den 26 september häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord, och Tingsrätten beslutade om en paragraf 7-utredning rörande hans psykiska tillstånd.

Anna Lindh-stiftelsen

Efter hennes död grundades Anna Lindh-stiftelsen för att fortsätta hennes arbete för dialog mellan kulturer och främja förståelse och samarbete i Medelhavsområdet. Stiftelsen stöder projekt och initiativ som främjar dessa mål.

Stiftelsen finansierar projekt inom utbildning, kultur och media som syftar till att bygga broar mellan olika kulturer och främja fred och förståelse. Den har också ett nätverk av partners i mer än 40 länder som arbetar för att uppnå dessa mål.

Anna Lindhs – en tongivande socialdemokratisk politiker i Sverige

Anna Lindh (1957-2003) var en svensk jurist och socialdemokratisk politiker.

  • 1982 – 1985 var hon Statsrådsersättare (ersättare i riksdagen) och ledanmot i skatteutskottet
  • 1994 – 1998 var hon miljöminister (och riksdagsledamot)
  • 1998 – 2003 var hon utrikesminister (och riksdagsledamot), samt ledamot i krigsdelegationen

Anna Lindh var engagerade i frågor som rörde mänskliga rättigheter och internationell rättvisa, och hon var en stark förespråkare för EU och EU:s utvidgning. Hennes engagemang och ledarskap gjorde henne till en respekterad politisk figur både i Sverige och internationellt, och under sin tid som utrikesminister arbetade Anna Lindh nära med internationella organisationer som FN och EU.

Anna Lindh gick med i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) redan som tolvåring och tillhörde en liten SSU-klubb i Enköpingstrakten. Hon engagerade sig bland annat i protesterna mot Vietnamkriget. År 1976 valdes hon in i kommunfullmäktige i Enköpings kommun, och 1981 blev hon ordförande för Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU). Året därpå tog hon sin juristexamen och hon arbetade som tingsnotarie vid Stockholms tingsrätt 1982-1983. Efter ett mycket framgångsrik val i September 1982 bilade Socialdemokraterna regering, Lindh kom in i riksdagen som ersättare och utsågs till ledamot av skatteutskottet.

1984 blev Lindh SSU:s första kvinnliga ordförande. År 1991 blev hon en del av socialdemokraterna verkställande utskott och där förblev hon till sin död år 2003. Under 1991-1994, när socialdemokraterna inte hade regeringsmakten, var Lindh kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm.

År 1994 blev Lindh miljöminister i regeringen Ingvar Carlsson III och efter riksdagsvalet 1998 utsågs hon till utrikesminister i Göran Perssons regering. Under Sveriges ordförandeskap i EU år 2001 var Lindh ordförande för ministerrådet med ansvars för utrikesfrågor.

När Lindh mördades var hon en av Socialdemokraternas ledande politiker och sågs som en av de troligaste kandidaterna att efterträda Göran Person som socialdemokratisk partiledare. Mordet skedde under den mycket intensiva sista delen av valkampanjen inför folkomröstningen om införandet av euron som valuta i Sverige. Anna Lindh attackerades den 10 september och avled dagen därpå av sina skador, och omröstningen hölls den 14 september. Anna Lindh var en stark förespråkare för att införa euron och kampanjade hårt för detta.

Avslutande ord

Mordet på Anna Lindh var en tragisk händelse som chockade Sverige och världen. Hennes död ledde till förändringar i säkerhetsåtgärder för offentliga personer och betonade vikten av skydd och säkerhet för svenska politiker. Anna Lindhs arv lever vidare genom det fortsatta arbetet för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet, vilket sker genom organisationer som bär hennes namn och fortsätter hennes vision.