Användarnamn: Lösenord:

Författare Ämne: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004  (läst 10756 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« skrivet: 29 november 2008 10:52:49 AM »
"Det var en olycklig slump att de möttes"
Enligt advokat Per Borgblad säger Mikael Gustafsson att han känner till att det fanns en polis i Hedemora med namnet Ulf Grape, och han menar att han kunde ha känt igen honom om han burit polisuniform. Några tidigare kontroverser eller kontakter dem emellan känner advokaten inte till.I går häktades 21-åringen för mordet på Ulf Grape. Han erkänner grov misshandel och vållande till annans död, och menar att det inte handlat om någon hämnd.
- Han har stor respekt för poliser. Hade han sett att det var en polisman hade detta inte inträffat, säger 21-åringens advokat, Per Borgblad.


Falu tingsrätt fick låna Uppsala tingsrätts lokaler när häktningsförhandlingarna i går hölls mot den mordmisstänkte 21-åringen från Långshyttan.

Efter att förhandlingarna avslutats bakom stängda dörrar häktades 21-åringen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Det beslutades att 21-åringen ska genomgå en mindre psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner har nu fyra veckor på sig att slutföra utredningen, men det är tveksamt om åtal kan väckas redan den 3 september. En mängd tekniska bevis har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys, och provsvar kan dröja. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

- Jag har bara fått preliminära, muntliga uppgifter. Det var väldigt omfattande skador men man kan inte dra någon slutsats om dödsorsaken än, säger Wikner.

21-åringen har i förhör lämnat sin version av händelseförloppet. Det ska ha börjat med en ordväxling mellan honom och Grape, som 21-åringen menar att han inte känt igen. 21-åringen knuffade till Grape, som då ska ha höjt rösten, varpå 21-åringen svarade med slag och sparkar.

- Han slår med knytnävar och sparkar sedan mot huvudet när mannen ligger ner. Han vet inte då att det är en polisman. Det är mörkt ute och Grape har en jeansjacka på sig, säger advokat Per Borgblad.

Borgblad menar att det inte finns något uppsåt i hans klients gärning. Att det skulle finnas något hämndmotiv förnekas.

- Det var en mycket olycklig slump att de möttes vid det här tillfället, säger Per Borgblad.

Enligt Borgblad säger 21-åringen att han känner till att det fanns en polis i Hedemora med namnet Ulf Grape, och han menar att han kunde ha känt igen honom om han burit polisuniform. Några tidigare kontroverser eller kontakter dem emellan känner advokaten inte till.

- Jag är glad och lättad över att det inträffade inte ska ha haft med Grapes yrke att göra. Det är viktigt både för de anhöriga och samhället i stort att en sådan här händelse får en förklaring, säger Per Borgblad.


----------------------------------------------------------------------------------


Fängelse i tolv år. Det blev domen för 21-årige Mikael Gustafsson från Långshyttan som i somras slog ihjäl polismannen Ulf Grape i Hedemora.


Domen mot Mikael Gustafsson innefattar även övergrepp i rättssak sedan han hotat döda en ung kvinna i hennes lägenhet nära mordplatsen.

Det var när han blivit insläppt hos den unga kvinnan han kände sedan tidigare som han gjorde sig skyldig till olaga hot.

Kvinnan, som nu lever under skyddad identitet på hemlig adress, berättade vid rättegången i Falun att hon blivit hotad till livet om hon berättade att Gustafsson kommit till henne med blodiga kläder och skor direkt efter mordet.

Hon gömde kläderna i sin källare. Två dagar senare gick hon till polisen och berättade om händelsen.

Mikael Gustafsson kunde sedan gripas av nationella insatsstyrkan i närheten av Granby Storgård utanför Stockholm. Där hade han varit sedan februari efter att ha blivit dömd till kontraktsvård sedan han skjutit skarpt med gevär i en trappuppgång i Långshyttan på julafton 2003.

Kvinnan får nu sammanlagt 89 600 kronor i skadestånd från 21-åringen.

När rättegången avslutades i Falu tingsrätt för en vecka sedan yrkade vice chefsåklagare Catharina Wikner i sin slutplädering på livstids fängelse för mord på polismannen Ulf Grape i Hedemora.

Falu tingsrätt skriver i sin dom att straffet för mord är fängelse i tio år eller på livstid.

Rätten hänvisar till praxis från Högsta domstolen, HD, om bedömningen av när fängelse på livstid ska dömas ut. Enligt HD handlar det om försvårande omständigheter då gärningsmannen visat synnerlig grymhet.

Falu tingsrätt resonerar sig fram till att mordet på polismannen inte var planerat, utan blev resultatet av ett slumpmässigt möte mellan Ulf Grape och Mikael Gustafsson.

"Inget annat är visat än att gärningen har sprungit fram ur en plötsligt påkommande, besinningslös ilska där Mikael Gustafssons alkoholberusning uppenbarligen spelat en central roll", skriver tingsrätten.

Den konstaterar vidare att händelseförloppet av allt att döma varit relativt kortvarigt och att gärningsmannens psykiska särdrag sannolikt haft betydelse för händelseförloppet.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner säger till nyhetsbyrån TT att hon vill fundera innan hon tar ställning till om hon ska överklaga domen eller inte.

Vid rättegången hävdade åklagaren att även om Gustafsson inte kände igen Grape på mordnatten kunde det ha funnits ett uppsåt att döda polismannen.

Mikael Gustafssons advokat Per Borgblad vill också studera domen närmare innan han tar ställning till ett överklagande.

-------------------------------------------------------------------------------Det blev inte livstid. Därför får riksåklagaren granska hovrättens dom på tio års fängelse för 22-årige Mikael Gustafsson som i somras misshandlade polismannen Ulf Grape till döds i Hedemora.

Efter Falu tingsrätts dom på tolv års fängelse överklagade åklagaren domen till Svea hovrätt i Stockholm. Där yrkade vice chefsåklagare Olle Sohlberg på livstids fängelse för mord. I straffet skulle även åtalspunkten övergrepp i rättssak ingå.
I går kom hovrättens dom. Den sänker straffet för Mikael Gustafson till fängelse i tio år. Och hovrätten tror inte på kvinnan som vittnat om att Mikael hotade henne till livet när han kom till hennes bostad efter dödsmisshandeln.

- Det är bra att han friades från åtalet om övergrepp i rättssak. Efter hårt arbete visade det sig att jag fick framgång där. Hovrätten gör en annan bevisvärdering än den tingsrätten har gjort och det tycker jag är riktigt.

- Jag tycker inte att man kan säga att vittnets uppgifter ska sättas före Mikaels. Hovrätten har tagit till sig den teori som jag har lanserat om att det mycket väl kan ha varit så att hon kastat in det här hotet för att rättfärdiga sitt eget agerande under natten, säger 22-åringens försvarare, advokat Per Borgblad.

Men han saknar en del i domen.

- Hovrätten gör rätt som inte bifaller åklagarens överklagande om livstid, men jag tycker kanske att hovrätten inte riktigt talar om för oss varför det är ett mord och inte ett dråp.

- Det är där jag ser bristen. Är det så att det är ett likgiltighetsuppsåt och inte ett uppsåtligt dödande?

Mikael måste ju ha förstått att sparkar mot den liggandes huvud och hals är livsfarliga. Men jag kan inte riktigt ta till mig varför det, i så fall, inte är fråga om ett dråp. Om det varit så hade påföljden stannat vid åtta år, säger Per Borgblad.

Han pratade i går med Mikael och berättar att han är glad över att bli trodd när det gäller samtalet med kvinnan och samtidigt lite ledsen över att hovrätten inte förklarar varför det inte är ett dråp, eller en mycket grov misshandel.

Advokaten förklarar att det straffmässigt inte har någon större betydelse om man anser att det är en grov misshandel eller ett dråp.

- Straffskalan går väl upp till tio år och är det en grov misshandel så ligger väl det här på topp-latituden av de tio åren, säger Per Borgblad.

Vice chefsåklagare Olle Sohlberg drev målet i hovrätten, då kollegan Catharina Wikner som var åklagare i tingsrätten hade blivit sjuk.

- Det blev inte livstid som åklagarna ville. När det gäller övergrepp i rättssak har hovrätten gjort en annan bevisvärdering. Jag har svårt att tänka mig att man ska kunna överklaga där. Det är ju en bevisfråga.

- Men när det gäller påföljden för mord ska vi vända oss till riksåklagaren. Det finns vissa likheter med Högsta domstolens dom om mordet på Anna Lindh. Då dömde HD till livstid, säger Olle Sohlberg.

HD-domen visar att likgiltighetsuppsåt väger lika tungt som vanligt uppsåt.


Alla artiklar är saxade från dt.se
JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

Utloggad JB

 • Medlem
 • Antal inlägg: 67
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #1 skrivet: 30 november 2008 21:38:41 PM »
Gärningsmannens pappa är även han en ruskig typ dömd för flera våldsbrott även  dråp sägs det. Nån kanske vet mer om det?
Äpplet faller inte så långt från trädet lex Cedergren/Grönfors.

Utloggad JJ

 • Svenska Mords Punkikon & Cactus Jumper
 • Medlem
 • Antal inlägg: 6 211
 • ...ett stenkast från fördärvet...
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #2 skrivet: 02 december 2008 06:38:55 AM »
Äpplet faller inte så långt från trädet lex Cedergren/Grönfors.
nu fattar jag ingenting!? vad menar du med Cedergren/Grönfors??
JJ
Hedersmedlem
(utan ansvar)


"WE HAVE TO FIND THE HAYSTACK, BEFORE WE CAN FIND THE NEEDLE IN THAT HAYSTACK"

Utloggad JB

 • Medlem
 • Antal inlägg: 67
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #3 skrivet: 02 december 2008 22:25:31 PM »
Äpplet faller inte så långt från trädet lex Cedergren/Grönfors.
nu fattar jag ingenting!? vad menar du med Cedergren/Grönfors??

våldsamma fäder/familjer föder/göder ofta våldsamma söner/döttrar..

Utloggad Diva

 • Medlem
 • Antal inlägg: 6
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #4 skrivet: 02 mars 2011 15:49:22 PM »
Gärningsmannens pappa är även han en ruskig typ dömd för flera våldsbrott även  dråp sägs det. Nån kanske vet mer om det?
Äpplet faller inte så långt från trädet lex Cedergren/Grönfors.

Mamman är knarkare och har varit det till och från hela sitt liv, pappan har farit in och ut från kåken hela tiden...
"When you're taught to love everyone, to love your enemies, then what value does that place on love?" /Marilyn Manson

Utloggad Tullis

 • Medlem
 • Antal inlägg: 56
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #5 skrivet: 16 mars 2011 08:51:59 AM »
Fel datum i rubriken. Skall vara 2004-08-01
Tullis

Utloggad Diva

 • Medlem
 • Antal inlägg: 6
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #6 skrivet: 19 mars 2011 22:13:35 PM »
Såhär ser Micke ut idag:

"When you're taught to love everyone, to love your enemies, then what value does that place on love?" /Marilyn Manson

Utloggad Nidhögg

 • Medlem
 • Antal inlägg: 1 669
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #7 skrivet: 20 mars 2011 08:53:29 AM »
FFL? Han har alltså planerat att fortsätta sin kriminella bana.

Tack Diva, för bilden.

Utloggad Diva

 • Medlem
 • Antal inlägg: 6
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #8 skrivet: 20 mars 2011 20:10:15 PM »
FFL? Han har alltså planerat att fortsätta sin kriminella bana.

Tack Diva, för bilden.

Det skulle inte förvåna mig... Har hört att hans bror är medlem i bandidos och efter sin vistelse på Kumla har han nog svårt släppa det livet...men man kan ju alltid hoppas att allt ordnar upp sig och att han väljer rätt väg i livet?
"When you're taught to love everyone, to love your enemies, then what value does that place on love?" /Marilyn Manson

Utloggad Bea

 • Global Moderator
 • Medlem
 • Antal inlägg: 8 488
SV: Mordet på Ulf Grape i Hedemora 2004
« Svar #9 skrivet: 25 augusti 2013 20:17:36 PM »
Falu tingsrätts dom på tolv års fängelse överklagade åklagaren, som åter yrkat på en livstidsdom för mordet. Svea hovrätt gick dock emot och mildrar tingsrättens dom. Gustafsson döms till tio års fängelse.

Landets högsta juridiska instans HD, beslutade den 13 april 2005 att inte bevilja prövningstillstånd.

*

Hovrättens dom för nedladdning:

http://www.mediafire.com/?m79iciu0g15g6

Svea hovrätt (2005-03-04)
Mål nr B 9175-04

inkl. dom från
Falu tingsrätt (2004-11-15)
Mål nr B 2038-04
Bea
Moderator
(hjälpreda, utan ansvar)

 

Nya kommentarer

SV: Misstänkt mord i Höganäs 2014 maj 15 på Jeanette Håkansson av Bea
[Igår kl. 23:27:27]


SV: Mordet på Valter Rapp i Stockholm 2014 av Bea
[Igår kl. 20:59:49]


SV: Misstänkt mord i Gävle 2014 oktober 17 på (man) av Bea
[Igår kl. 20:20:00]


SV: Misstänkt mord i Stockholm 2014 december 19 på (kvinna) av Bea
[Igår kl. 16:37:48]


SV: Mordet på Terttu Panom i Härnösand 2014 av Bea
[Igår kl. 15:49:35]


SV: Misstänkt mord i Västervik 2014 december 19 på (man) av Bea
[Igår kl. 13:13:25]


SV: Mordet på Minnie Nováky i Uppsala 2014 av Bea
[Igår kl. 13:08:54]


SV: Misstänkt mord i Malmö 2014 augusti 6 på Michael De Vera av Bea
[Igår kl. 12:59:25]


SV: Mordet på Anna Lundin i Maggie Valley, NC, USA 1991 av Zappa
[Igår kl. 12:48:22]


SV: Misstänkt mord i Malmö 2014 augusti 6 på Michael De Vera av Bea
[Igår kl. 12:34:02]


SV: Mordet på Marianne, Dennis och Brian Pedersen i Rødovre, Danmark 2000 av Bea
[Igår kl. 11:59:42]


Mordet på Anna Lundin i Maggie Valley, NC, USA 1991 av Bea
[Igår kl. 11:55:15]


SV: Mordet på Martha Bogale i Hässelby (Sthlm) 2014 av Bea
[Igår kl. 10:43:11]


SV: Sexualbrott på asylboende 1. (Halmstad) 2014 av Bea
[Igår kl. 10:24:56]


SV: Mordet på Marianne, Dennis och Brian Pedersen i Rødovre, Danmark 2000 av Zappa
[Igår kl. 10:06:17]


SV: Mordet på Marianne, Dennis och Brian Pedersen i Rødovre, Danmark 2000 av Alfa
[Igår kl. 10:01:38]


SV: Mordet på Marianne, Dennis och Brian Pedersen i Rødovre, Danmark 2000 av Bea
[21 december 2014 23:03:09 PM]


SV: Misstänkt mord i Kalmar 2012 augusti 31 på Göran Lundblad av TilliT
[21 december 2014 18:03:03 PM]


SV: Mordet på Marianne, Dennis och Brian Pedersen i Rødovre, Danmark 2000 av Alfa
[21 december 2014 17:47:09 PM]


SV: Misstänkt mord i Kalmar 2012 augusti 31 på Göran Lundblad av Alfa
[21 december 2014 17:33:03 PM]

* Advertisement